Det finns en förutfattad mening om att gamla fönster är dragiga och ger onödigt höga uppvärmningskostnader. Men välhållna gamla fönster är faktiskt ganska bra på att hålla värmen i huset. Men med ålder kommer också skavanker. Så ett äldre fönster kan behöva lite hjälp på traven för att hålla den standard som vi idag kräver av dem.
En av de första sakerna man får kika på när ett fönster är dragigt är lister och beslag. Fönstret ska sitta korrekt, och inte glipa mellan båge och karm. Att lägga in tätningslister mellan karm och båge gör sitt för att få ett tätare fönster, om det finns alltför stor luftspalt. Bara det kan göra att husets uppvärmningssystem behöver jobba mindre.
Hur kittet ser ut är en annan viktig detalj. Sprucket kitt håller inte längre tätt, utan släpper ut stora mängder värme. Genom att renovera själva infästningen av fönstren med nytt kitt och en ommålning kan en del av värmeläckaget förhindras.
Glipor mellan karm och vägg är inte heller särskilt ovanliga. Vad kan du göra här? En tätning kan skapa ett varmare hus för mindre slantar.
Glasen var tunnare förr, och inte alls så värmeisolerande som nutida versioner. Det kan vara frestande att byta ut alla glas för värmehållningens skull, men det är ofta onödigt. Det räcker ofta med att byta ut glasen i de inre bågarna till lågemissionsglas.
Sedan går det ju alltid att ta till äldre beprövade knep. Att på vintern lägga in en remsa bomull eller tyg mellan glasen och att sätta upp en extra glasskiva på innersidan alternativt mellan fönstren när höststormarna vandrar in över landet, det har ju fungerat förr. Varför skulle lösningen vara sämre idag?
Vill du veta mer om hur dina gamla fönster kan bli välisolerade? Vi hjälper gärna till med information och råd om hur dina gamla vackra fönster kan bli mer praktiska för värmehållningen i huset.