Låt de gamla fönstren återta sin plats

Har ditt gamla fina hus försetts med moderna, trista och otidsenliga fönster? Då kan det vara värt att fundera på att byta tillbaka till de fönster som en gång fanns där. Det gör under för utseendet, på många sätt. Du kan antingen renovera originalen och sätta upp dem igen, hitta begagnade likadana fönster som kan återställa utseendet, eller specialbeställa nytillverkade kopior på de gamla fönstren.

Renovera de gamla fönstren

Det är inte helt ovanligt att gamla fönster, trots att de bytts ut, sparas i någon undangömd plats i huset. Kanske hittar du dem i källaren, eller på vinden? Kika en gång till i förrådet. Kanske står de där och bara väntar på att återupplivas igen? Om de är i dåligt skick, kan du enkelt lämna in fönstren till oss på Fönsterverkstan, så gör vi dem som nya igen. Det är det mest prisvärda alternativet, som garanterat leder till ett bra resultat.

Köpa begagnat

Om de gamla fönstren inte står att finna finns det alltid chans att hitta fönster med originalutseende på begagnatmarknaden. Eftersom många vill återställa sina hus, har marknaden för fönster så att säga second hand vuxit lavinartat. Med lite tur finns exakt de fönster du letar efter – och i rätt antal. Det gör inte ens så mycket om de är i slitet skick. Vi på fönsterverkstaden kan hjälpa till med den biten. Enda problemet är att veta vilka fönster som är de korrekta. Om det inte finns gamla bilder över huset att hitta, går det ofta att lista ut hur fönstren ser ut genom att jämföra med andra hus från samma tid och som går i samma stil.

Göra replikor

Sist men inte minst är det alltid möjligt att göra kopior på gamla fönster. Ska det vara riktigt fint och korrekt ska också hantverket ske på exakt samma sätt som vid tiden då originalen byggdes. Det kostar på att skapa replikor, så det här är det absolut dyraste alternativet för att få tillbaka de gamla vackra fönstren igen.  Men om inget annat fungerar, är det här en möjlighet som får huset att återstå i ursprunglig form igen, något som verkligen höjer skönheten i huset.

scroll to top