Glaskonst blir glasindustri – om fönsterglasets utveckling

Glasskivor har tillverkats allt sedan Romarrikets dagar, men på olika sätt och med olika metoder. Utvecklingen har gått från ojämna små månformade glasbitar till enorma glaspartier så plana att inte en millimeter skiljer kant från kant. Framställningen har framför allt skett på tre olika sätt, vilket gett olika resultat i utseendet på glasen:

Månglasmetoden

Den allra första framställningsmetoden av glas kallas för månglasmetoden eller kronglasmetoden. Glaset blåstes till en stor kula som fästes vid en puntel. Sedan plattades glaset till och bearbetades och bearbetades tills glaset formade en stor cirkelrund skiva med ett hål i mitten. Denna skiva delades i två delar. Resultatet blev glasskivor formade som månhalvor där centrumdelen var av tjockare glas än periferins glas.

Cylindermetoden

Så småningom gick man över till något som kom att kallas cylindermetoden. Glaset blåstes fortfarande upp, men nu i form av en jättecylinder. Den kunde bli så stor som 3 meter om glasblåsaren var duktig nog. Cylindern sprängdes i ändarna och skars sedan upp och bildade ett stort sjok med glas som planades ut genom att bearbetas vidare. Till slut skapades en glasskiva som kunde vara mycket tunn, men som också var ganska levande i sin karaktär. Skiftningarna i det här glaset blev parallella och ojämnheter fanns i glaset, vilket vi idag ser som livgivande. Glaset var ändå plant nog för att ge en hög genomskinlighet.

Maskindraget glas

Under 1920-talet kom cylindermetoden att utvecklas med hjälp av maskiner. Det fanns många olika varianter på samma tema, och de hade alla varsitt namn, utefter den som kom på tillverkningsmetoden. Bara tiotalet år senare kom dock metoden att bytas ut i sin helhet, till floatingmetoden.

Floatmetoden

Moderna glas tillverkas enligt en metod som går under namnet float. Metoden kom att tas i bruk under 1930-talet och är idag den förshärskande metoden. Den varma glasmassan hälls ut på en bädd som består av smält tenn. Den här metoden skapar ett helt jämnt glas, som också gör genomskinligheten i glaset i det närmaste perfekt. Däremot blir glaset också tjockare. Det tunnaste glaset med den här metoden mäter runt 3 mm.

scroll to top